Kérdések

Az elhelyezések árjegyzéke:

 • önellátó lakók: 23,088,00 din
  • félig önellátó lakók: 25.927,00 din
  • fekvo lakók: 34.135,00 din
 1. Kihez kell fordulni az intézményben való elhelyezéskor ?

Válasz : Az ügyfélnek az intézményben való elhelyezéskor a lakóhelyén lévo Szociális munkaközponthoz kell fordulnia, pontosabban, ha az érdekelt személy Magyarkanizsa község területén lakik, a magyarkanizsai Szociális munkaközponthoz fordul, ha Zenta község területén lakik, a zentai Szociális munkaközponthoz fordul, stb.

 1. Kinek kell átadni az intézményben való elhelyezéshez szükséges dokumentációt?

Válasz : Az intézményben való elhelyezéshez szükséges dokumentációt az intézményben elhelyezkedni kívánó személy lakhelyén lévo Szociális munkaközpontban kell átadni.

 1. Vagyonnal és jövedelemmel nem rendelkezo személy elhelyezést nyerhet-e az intézményben?

Válasz : A szociális védelemrol és a polgárok szociális biztonságáról szóló törvény megállapítja azokat a feltételeket, amelyeknek eleget kell tenni ahooz, hogy az érdekelt személy jogosultságot nyerjen az intézményben való elhelyezésre. A Szociális munkaközpont Végzéssel állapítja meg az intézményben való elhelyezés jogosultságát. A jövedelemmel és vagyonnal nem rendelkezo személyek, amennyiben eleget tesznek a törvényes feltételeknek, elhelyezési költségeiket teljes egészében a Szerb Köztársaság költségvetésébol fedezik.

 1. Kap -e az otthonban elhelyezett személy zsebpénzt?

Válasz : Az otthonban elhelyezett személyek, függetlenül attól, hogy van-e jövedelmük, pl.nyugdíjuk, illetve nincs, a Szociális munkaközpont végzése alapján jogosultak zsebpénzre, melyet saját szükségleteikre költhetnek el. Ezen eszközök összegét megfelelo szabályzat állapítja meg a statisztikai adatok alapján.

 1. Részt kell-e vállalniuk a gyermekeknek a szülok elhelyezési költségeiben?

Válasz: A családjogi törvény rendeleteivel összhangban a gyermek, illetve rokon részt vállal a eltartrási költségekben, pl. a szülo esetében a Szociális munkaközpont végzéssel állapítja meg. Ha eltartott személyrol van szó, akinek nincs jövedelme, vagy alacsony a jövedelme, akkor a gyermekeknek nem kell részt vállalniuk az intézményben való elhelyezés költségeiben.

 1. Ha a nyugdíjas nyugdíja mellett ápolási segélyt kap, megszünik-e az erre való jogosultsága, ha az intézménybe megy?

Válasz : A nyugdíjas, ha nyugdíja mellett ápolási segélyre jogosult, nem veszíti el az egyszer megállapított jogosultságát, de az ápolási segély kifizetése MEGSZUNIK míg a személy intézményi ellátásban részesül.

 1. A bentlakó személy átadja-e a vagyonát az intézménynek ?

Válasz : Nem . Ezzel kapcsolatos kérdéseket a Szociális központ a törvény keretein belül foglalkozik.

 1. Mi történik azzal a bentlakóval, aki maga fizeti az elhelyezési költségeket, de a nyugdíja nagyobb az elhelyezési költségeknél?

Válasz : Az elhelyezési költségek és zsebpénz feletti töbletjövedelmet a használó minden hónapban VISSZAKAPJA.

 1. Milyen szolgáltatásokat foglal magában az Önök intézményének árjegyzéke?

Válasz: Árjegyzékünk az alábbi szolgáltatásokat foglalja magában: elhelyezés, étkezés (naponta háromszor, cukorbetegek részére uzsonna is), ápolás, általános egészségügyi ellátás, pelenkák felnotteknek, illetve inkontinenciás betétek szükség szerint, szociális munkaügyi és jogsegélyszolgáltatások.

 1. Engedélyezett-e a látogatás és elhagyhatják-e az épülelet a bentlakók?

Válasz: A látogatás MINDEN NEP engedélyezett a következo idopontokban: délelott 09 – 10,00 óráig és délután 16,00 – 17,00 óráig. A bentlakók szabadon elhagyhatják az intézményt, ezen szándékukat viszont jelezniük kell az egészségügyi novérnek, vagy a szociális dolgozónak a nap folyamán, hétvégén, ünnepeken, vagy egy, illetve több hetes távolmaradás esetén.